Sezona bundeva je i postoje mnogi divni recepti upravo sa bundevom.
Kremasta i slatka, očaravajućeg okusa i boje idealana je za potaž, za pečenje,
rižota, pite, ali i za deserte. Evo kako od bundeve napraviti predivne cupcaks.
400g slatke naribane bundeve
300g smeđeg sećera
300g brašna
4 jaja
2 male kašike praška za
pecivo
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika naribanog
muškatnog oraščića
150ml ekstra djevičanskog
maslinovog ulja
jedna šaka oraha
prstohvat soli
Glazura:
200g krem sira
korica jednog limuna
sok jednog limuna
50g šećera u prahu
Zagrijati rernu na 180
stepeni. U kalup za mafine staviti papirnate košarice.
Pjenilicom izmutiti jaja
dodati šećer, so, brašno, prašak za pecivo, maslinovo ulje, cimet, muškatni
oraščić i sve dobro promiješati. Dodati izrendanu bundevu i orahe te izmiješati
kako bi se sve fino sjedinilo.
Napuniti papirnate košarice
i peći oko 20-25 minuta. Kada su gotove izvaditi ih i ostaviti da se ohlade u
potpunosti.
Dok se cupcakes peku
napraviti glazuru. U činiji sjediniti sve sastojke i dobro izmiješati. Ako je
glazura previše kisela zbog limuna, kako bi se postigao balans između slatkog i
kiselog, slobodno dodati još šećera u prahu. Glazuru staviti u frižider i kada
se cupcakes ohlade svaku premazati glazurom i servirati.
Cupcases od Bundeve poredati
na tanjir i servirati uz šolju kafe. Vjerujte mi dok im ne kažete gosti neće
znati da se radi o bundevi. J
Нема коментара:
Постави коментар