11/03/2013

Cupcakes od Bundeve

Sezona bundeva je i postoje mnogi divni recepti upravo sa bundevom. Kremasta i slatka, očaravajućeg okusa i boje idealana je za potaž, za pečenje, rižota, pite, ali i za deserte. Evo kako od bundeve napraviti predivne cupcaks.

400g slatke naribane bundeve
300g smeđeg sećera
300g brašna
4 jaja
2 male kašike praška za pecivo
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika naribanog muškatnog oraščića
150ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
jedna šaka oraha
prstohvat soli


Glazura:
200g krem sira
korica jednog limuna
sok jednog limuna
50g šećera u prahu

Zagrijati rernu na 180 stepeni. U kalup za mafine staviti papirnate košarice.
Pjenilicom izmutiti jaja dodati šećer, so, brašno, prašak za pecivo, maslinovo ulje, cimet, muškatni oraščić i sve dobro promiješati. Dodati izrendanu bundevu i orahe te izmiješati kako bi se sve fino sjedinilo.
Napuniti papirnate košarice i peći oko 20-25 minuta. Kada su gotove izvaditi ih i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Dok se cupcakes peku napraviti glazuru. U činiji sjediniti sve sastojke i dobro izmiješati. Ako je glazura previše kisela zbog limuna, kako bi se postigao balans između slatkog i kiselog, slobodno dodati još šećera u prahu. Glazuru staviti u frižider i kada se cupcakes ohlade svaku premazati glazurom i servirati.

Cupcases od Bundeve poredati na tanjir i servirati uz šolju kafe. Vjerujte mi dok im ne kažete gosti neće znati da se radi o bundevi. J