11/07/2013

Potaž od Bundeve

Evo još jedan odličan recept od bundeve. J

1kg bundeve očišćene i isječene na kockice
2 glavice crvenog luka
1 stabljika celera
3 čena bijelog luka
2 grančice svježeg ruzmarina
jedna manja ljuta paprika
2 litre pilećeg temeljca
maslinovo ulje
2 mrkve
so, biber



U većoj šerpi zagrijati maslinovo ulje i dodati isječen crveni luk, celer, mrkvu, bijeli luk, ljutu papriku i čitavu grančicu ruzmarina, te posoliti i pobiberiti. Na laganoj vatri kuhati oko 10-15 minuta, odnosno dok povrće omekani i pusti svoje sokove. Pred kraj dodati bundevu. Zaliti sa temeljcem, promješati i kuhati oko pola sata do 45 minuta.

Kada je bundeva mekana i skuhana, izvaditi ruzmarin a potaž ispasirati štapnim mikserom ili sve staviti u blender i ispasirati.


Potaž sipati u činiju i na vrh staviti krutone ili parče hljeba koji ste prethodno tostirali, posuti ribanim parmezan sirom i uživati.