11/22/2013

Pileći Paprikaš

Evo divnog recepta za hladne i kišovite dane. Ugrijaće vas i okrijepiti.

oko 300g piletine sa kožicom (karabatak, batak, bijelo...)
1-2 sviježe pripremljene kobasice (odstraniti crijeva)
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 mrkva
1 crvena paprika
3-4 sušena paradajza
1 grančica ruzmarina
100g bijelog graha (iz konzerve)
oko 6-7 crnih maslina
300ml crnog vina
500ml tople vode
1 pileći bujon
so i biber
malo tucane ljute paprike
maslinovo ulje


U šerpu sipati maslinovo ulje, kada se zagrije dodati piletinu koja se prethodno posoli i pobiberi. Pržiti piletinu dok kožića ne porumeni i dobije finu žutu boju, oko 10 min, dodati i kobasicu iskidanu na komade i isto tako prepržiti par minuta. Izvaditi piletinu i kobasicu i ostaviti po strani. U istu šerpu dodati luk, mrkvu, bijeli luk, crvenu papriku, tucanu ljutu papriku i grančicu ruzmarina pa sve pržiti oko 5-7 minuta. Dodati piletinu kao i kobasice, zaliti vinom i vodom i dodati pileći bujon. Pobiberiti i posoliti, paprikaš poklopiti i na srednjoj vatri kuhati oko sat, sat i po vremena. Pred kraj dodati masline i grah i nastaviti kuhati bez poklopca oko 10 minuta. Ako se paprikaš nije dovoljno zgusnuo onda rastopiti malo gustina u vodi i dodati.
Paprikaš odlično ide uz kuhanu rižu ili pire od krompira.