12/25/2013

Božićni kolačići sa makom, lješnjakom i đumbirom

Predivni božićni kolačići puni arome i intenzivnog okusa đumbira, cimeta i lješnjaka.

oko 350g brašna 
200g šećera
230g putera (na sobonoj temperaturi)
50g maka
150g lješnjaka (grubo isječena)
1 jaje
1 kašika vanila ekstrakta
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika đumbira u prahu
pola male kašike soli


Puter i šećer mikserom mutiti oko 5 minuta, odnosno dok masa ne postane kremasta. Dodati jaje, vanila ekstrakt, cimet i đumbir i mutiti još 2-3 minute.
Dodati lješnjak i mak i promješati, nakon toga lagano dodati brašno i so te sve fino sjediniti. Ako je tijesto premekano slobodno dodati još brašna. Tijesto ostaviti u frižideru 30 minuta.
Tijesto podjeliti u dva djela, od svakog djela napraviti rolne debljine 5cm. Svaku rolnu umotati u masni papir i vratiti u frižider na 2 sata.

Rolne isjeći na kolutiće debljine pola centimentra, redati u tepsiju obloženu masnim papirom i peći na 180 stepeni oko 12-14 minuta.