Predivni
božićni kolačići puni arome i intenzivnog okusa đumbira, cimeta i lješnjaka.
oko 350g brašna
200g šećera
230g putera (na sobonoj temperaturi)
50g maka
150g lješnjaka (grubo isječena)
1 jaje
1 kašika vanila ekstrakta
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika đumbira u prahu
pola male kašike soli
Puter
i šećer mikserom mutiti oko 5 minuta, odnosno dok masa ne postane kremasta. Dodati jaje, vanila ekstrakt, cimet i đumbir
i mutiti još 2-3 minute.
Dodati
lješnjak i mak i promješati, nakon toga lagano dodati brašno i so te sve fino
sjediniti. Ako je tijesto premekano slobodno dodati još brašna. Tijesto ostaviti u frižideru 30 minuta.
Tijesto
podjeliti u dva djela, od svakog djela napraviti rolne debljine 5cm. Svaku
rolnu umotati u masni papir i vratiti u frižider na 2 sata.
Rolne
isjeći na kolutiće debljine pola centimentra, redati u tepsiju obloženu masnim papirom
i peći na 180 stepeni oko 12-14 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар