1/25/2014

Junetina u lisnatom tijestu sa crnim pivom i ruzmarinom

Ovaj recept je inspirisan jednim Jamie Oliver receptom i bez sumnje je fantastično zimsko jelo! Recept sam malo izmijenila i naravno radila na svoj način, kako bi nam svi sastojci bili dostupni.
Recept je nastao kasno sinoć, a društvo koje ga je jelo, bukvalno je oblizalo posudu. J
Bez sumnje, vjerujem da će vam se svidjeti.

(za 4 osobe)

400g junetine od buta (isječene na veće kockice)
1 mrkva (isječena)
2 glavice ljubičastog luka (sitno isječene)
2 stabljike celera (sitno isječene)
3 čena bijelog luka (sitno isječena)
5-6 šampinjona (isječenih na kockice)
2 grancice svježeg ruzmarina
400ml crnog piva( Guinness, Paulaner..)
150g Cheddar sira, ili nekog drugog a da je jačeg okusa (izrendanog)
250g lisnatog tijesta
prstohvat svježeg peršuna
morska so i svjež biber
maslinovo ulje
2 velike kašike brašna
1 jaje


Uključiti rernu na 190 stepeni. U većoj šerpi koja može ići u rernu, zagrijati maslinovo ulje i dodati luk, dinstati oko 10 minuta. Dodati bijeli luk, celer, mrkvu i gljive. Nakon toga dodati junetinu i ruzmarin te posoliti i pobiberiti. Dinstati još par minuta i zaliti pivom. Dodati brašno i zaliti vodom, toliko da sve prekrije. Kada prokuha poklopiti i staviti u rernu na sat i po.
Izvaditi iz rerne, promješati i vratiti nazad na još sat vremena, odnosno dok meso postane mekano i čorba dovoljno gusta. Ako je i dalje tečno, staviti na ringlu, dovesti do tačke ključanja i dodati brašna toliko da čorba postane gusta. Skinuti sa vatre i dodati polovinu sira i ako je potrebno posoliti i pobiberiti. Izvaditi grančicu ruzmarina i ostaviti po strani, a za to vrijeme razviti lisnato tijesto dovoljne veličine da vam prelazi preko ivica vatrostalne posude u kojoj će se čorba peći.
Čorbu sipati u vatrostalnu posudu, dodati ostatak sira i peršun, promješati te preko staviti lisnato tijesto i ostatak koji visi preklopiti preko ivica i rukom dobro stisnuti. Nožem lagano unakrsno isjeći lisnato tijesto, premazati izmućenim jajetom i vratiti u rernu na pola sata, odnosno dok se tijesto ispeče i dobije zlatno žutu boju.   

Poslužiti sa zelenom salatom.   

Нема коментара:

Постави коментар