Ovaj recept je inspirisan
jednim Jamie Oliver receptom i bez sumnje je fantastično zimsko jelo! Recept
sam malo izmijenila i naravno radila na svoj način, kako bi nam svi sastojci bili
dostupni.
Recept je nastao kasno
sinoć, a društvo koje ga je jelo, bukvalno je oblizalo posudu. J
Bez sumnje, vjerujem da će
vam se svidjeti.
(za 4 osobe)
400g junetine od buta (isječene na veće
kockice)
1 mrkva (isječena)
2 glavice ljubičastog luka (sitno isječene)
2 stabljike celera (sitno isječene)
3 čena bijelog luka (sitno isječena)
5-6 šampinjona (isječenih na kockice)
2 grancice svježeg ruzmarina
400ml crnog piva( Guinness, Paulaner..)
150g Cheddar sira, ili nekog drugog a da je
jačeg okusa (izrendanog)
250g lisnatog tijesta
prstohvat svježeg peršuna
morska so i svjež biber
maslinovo ulje
2 velike kašike brašna
1 jaje
2 velike kašike brašna
1 jaje
Uključiti rernu na 190
stepeni. U većoj šerpi koja može ići u rernu, zagrijati maslinovo ulje i dodati
luk, dinstati oko 10 minuta. Dodati bijeli luk, celer, mrkvu i gljive. Nakon
toga dodati junetinu i ruzmarin te posoliti i pobiberiti. Dinstati još par
minuta i zaliti pivom. Dodati brašno i zaliti vodom, toliko da sve prekrije.
Kada prokuha poklopiti i staviti u rernu na sat i po.
Izvaditi iz rerne, promješati
i vratiti nazad na još sat vremena, odnosno dok meso postane mekano i čorba dovoljno
gusta. Ako je i dalje tečno, staviti na ringlu, dovesti do tačke ključanja i
dodati brašna toliko da čorba postane gusta. Skinuti sa vatre i dodati polovinu
sira i ako je potrebno posoliti i pobiberiti. Izvaditi grančicu ruzmarina i ostaviti
po strani, a za to vrijeme razviti lisnato tijesto dovoljne veličine da vam
prelazi preko ivica vatrostalne posude u kojoj će se čorba peći.
Čorbu sipati u vatrostalnu
posudu, dodati ostatak sira i peršun, promješati te preko staviti lisnato
tijesto i ostatak koji visi preklopiti preko ivica i rukom dobro stisnuti.
Nožem lagano unakrsno isjeći lisnato tijesto, premazati izmućenim jajetom i
vratiti u rernu na pola sata, odnosno dok se tijesto ispeče i dobije zlatno
žutu boju.
Poslužiti sa zelenom
salatom.
Нема коментара:
Постави коментар