Mrkva nam je svima
dostupna tokom cijele godine, tako da nema razloga a da ne probate ovaj divni
potaž koji se vrlo jednostavno priprema.
4-5 mrkvi
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 mala kašika sjemena korijandera (istucati u avanu)
1,5L vode
1 povrtni bujon
šaka svježeg peršuna
malo muškatnog oraščića
sok od pola limuna
maslinovo ulje
So i biber
U većoj šerpi zagrijati
ulje. Dodati isječenu mrkvu, bijeli i crveni luk i pržiti oko 5 minuta, odnosno
dok povrće omekša. Dodati korijander, bujon, posoliti i pobiberiti te zaliti
vodom. Na laganoj vatri kuhati oko 20-30 minuta. Kada je povrće kuhano dodati
isječen peršun. Potaž izmiksati u blenderu, vratiti ga u šerpu, dodati malo
muškatnog oraščića, limunov sok, i posoliti i pobiberiti ako je potrebno.
Potaž sipati u tanjir i
dodati malo vrhnja za kuhanje.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар