2/20/2014

Potaž od Mrkve i Peršuna

Mrkva nam je svima dostupna tokom cijele godine, tako da nema razloga a da ne probate ovaj divni potaž koji se vrlo jednostavno priprema.

4-5 mrkvi
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
1 mala kašika sjemena korijandera (istucati u avanu)
1,5L vode
1 povrtni bujon
šaka svježeg peršuna
malo muškatnog oraščića
sok od pola limuna
maslinovo ulje
So i biber


U većoj šerpi zagrijati ulje. Dodati isječenu mrkvu, bijeli i crveni luk i pržiti oko 5 minuta, odnosno dok povrće omekša. Dodati korijander, bujon, posoliti i pobiberiti te zaliti vodom. Na laganoj vatri kuhati oko 20-30 minuta. Kada je povrće kuhano dodati isječen peršun. Potaž izmiksati u blenderu, vratiti ga u šerpu, dodati malo muškatnog oraščića, limunov sok, i posoliti i pobiberiti ako je potrebno.
Potaž sipati u tanjir i dodati malo vrhnja za kuhanje. 

Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар