3/07/2014

Capellini sa Gljivama i Bijelim Lukom



Capellini ili Angel Hair pasta su špagete koje su veoma tanke. Ja ih volim iz razloga što jako fino izgledaju na tanjiru, fino upijaju sosove i veoma su nježne i lagane.
Ovaj recept je postan i vrlo jednostavan za pripremiti.

(za dve osobe)

Oko 100g šampinjona
2 čena bijelog luka
veza svježeg peršuna
1 glavica crvenog luka
1 stabiljika celera
1 konzerva pelat paradajza
oko 150g Capellini paste
1 chilli papričica
morska so i biber


Peršun krupno nasjeći i staviti u veću činiju.
Gljive isjeći i na maslinovom ulju prepržiti. Dodati sitno isječen bijeli luk i pržiti još par minuta. Kada je gotovo gljive prebaciti u činiju sa peršunom i lagano izmiješati.
U istoj tavi dodati još malo maslinovog ulja i prepržiti crveni luk i stabljiku celera, oko 5 minuta. Dodati pelat, chilli sitno isječen i sve fino posoliti i pobibriti. Kuhati oko 10 munuta odnosno dok se sos fino ukuha.
Capelline skuhati prema uputama na pakovanju. Osjediti ih, dodati u sos i promiješati. Preko staviti gljive i servirati.