3/06/2014

Pržene Girice i Rižoto sa Povrćem

Kako je vrijeme posta u narednom periodu postaviću i po neki postan recept. Recepti ako su posni ne mora odmah da znači da su dosadni i neukusni. Prednost posnih jela je u tome što se lako i brzo pripremaju a ujedno i dobri su za naš organizam. :)
Evo jedna idealana, ukusna a posna večera.


(za dve osobe)
Girice:
oko 300g girica
50g brašna
suncokretovo ulje
morska so
1 limun

Za Rižoto:
100g Arborio riže
pola većeg praziluka (isjeći na kolutove)
1 čen bijelog luka
1 mrkva (tanko naribana alatkom za guljenje)
1 tikvica (tanko naribana alatkom za guljenje)
oko 6-7 prokelja (očišćenih i isječenih na pola)
1 kašika karija
1 kašika kurkume
1 posni bujon (rastopljen u 1l vode)
maslinovo ulje
morska so i biber

Girice uvaljati u brašno i peći ih u dubokom ulju. Kada su gotove staviti ih na kuhinjski papir da se ulje ocijedi.

Zagrijati maslinovo ulje i dodati praziluk i bijeli luk, pržiti 2-3 minute, zatim dodati mrkvu, tikvice i prokelj, pržiti još par minuta. Dodati kari, kurkumu i rižu i nastaviti sa prženjem još par minuta. Nakon toga pomalo dodavati temeljca tek toliko da prekrije rižu i povrće. Na laganoj vatri nastaviti sa kuhanjem povremeno mješajući i dolivajući malo po malo ostatak temeljca. Kuhati oko 15 minuta, riža kad je gotova treba da bude kremasta i mekana, ali opet „al dente“ pod zubom. Rižoto na kraju posoliti i pobiberiti.
Na tanjir za serviranje staviti rižoto i posuti peršunom, pored redati girice posoliti ih sa morskom solju i nacjediti malo soka limuna.

Prijatno!