Kako je vrijeme posta u narednom periodu postaviću i po neki postan recept. Recepti ako su posni ne mora odmah da znači da su
dosadni i neukusni. Prednost posnih jela je u tome što se lako i brzo pripremaju a ujedno i dobri su za naš organizam. :)
Evo jedna idealana, ukusna a posna večera.
(za
dve osobe)
Girice:
oko 300g girica
oko 300g girica
50g
brašna
suncokretovo
ulje
morska
so
1
limun
Za
Rižoto:
100g Arborio riže
pola
većeg praziluka (isjeći na kolutove)
1
čen bijelog luka
1
mrkva (tanko naribana alatkom za guljenje)
1
tikvica (tanko naribana alatkom za guljenje)
oko
6-7 prokelja (očišćenih i isječenih na pola)
1
kašika karija
1
kašika kurkume
1
posni bujon (rastopljen u 1l vode)
maslinovo
ulje
morska
so i biber
Girice uvaljati u
brašno i peći ih u dubokom ulju. Kada su gotove staviti ih na kuhinjski papir
da se ulje ocijedi.
Zagrijati
maslinovo ulje i dodati praziluk i bijeli luk, pržiti 2-3 minute, zatim dodati
mrkvu, tikvice i prokelj, pržiti još par minuta. Dodati kari, kurkumu i rižu i
nastaviti sa prženjem još par minuta. Nakon toga pomalo dodavati temeljca tek
toliko da prekrije rižu i povrće. Na laganoj vatri nastaviti sa kuhanjem
povremeno mješajući i dolivajući malo po malo ostatak temeljca. Kuhati oko 15
minuta, riža kad je gotova treba da bude kremasta i mekana, ali opet „al dente“ pod zubom. Rižoto
na kraju posoliti i pobiberiti.
Na tanjir za
serviranje staviti rižoto i posuti peršunom, pored redati girice posoliti ih sa
morskom solju i nacjediti malo soka limuna.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар