Ovako pripremljena palenta je jako
ukusna i odlično ide kao prilog mesu ili nekoj ribi.
(za 4-6 osoba)
oko 1/2l vode
oko 100g palente
prstohvat sušenog bosiljka
1 mala kašika preprženog susama
2 male kašike preprženih sjemenki
bundeve
morska so i biber
maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 crvene pečene paprike
1 mala kašika šećera
1 velika kašika Aceto Balsamico
U šerpu sipati vrelu vodu, posoliti
i pobiberiti, dodati bosiljak i ulje. Kada voda prokuha dodati palentu.
Mješajući kuhati oko 5 minuta. Ako se smjesa čini premekanom slobodno dodati
još palente dok se ne dobije gusta. Na kraju dodati susam i sjemenke bundeve,
sve fino sjediniti, te izručiti u nauljenu posudu. Kada se ohladi palentu
izrezati u oblik trokuta.
Glavicu
luka isjeći Julienne style, odnosno
na tanke lespirice. Na zagrijanom maslinovom ulju pržiti luk. Posoliti ga i
dodati kašičicu šećera, naliti sa malo vode i pržiti ga oko 30min odnosno dok
se luk ne karamelizuje. Po potrebi dodati vode. Pred kraj dodati isječene
paprike i kašiku aceto balsamico i pržiti još par minuta.
Na
svaki trokut palente dodati karamelizovani luk i paprike.
Нема коментара:
Постави коментар