3/08/2014

Palenta sa Karamelizovanim Lukom i Pečenim Paprikama

Ovako pripremljena palenta je jako ukusna i odlično ide kao prilog mesu ili nekoj ribi.

(za 4-6 osoba)

oko 1/2l vode
oko 100g palente
prstohvat sušenog bosiljka
1 mala kašika preprženog susama
2 male kašike preprženih sjemenki bundeve
morska so i biber
maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 crvene pečene paprike
1 mala kašika šećera
1 velika kašika Aceto Balsamico

  
U šerpu sipati vrelu vodu, posoliti i pobiberiti, dodati bosiljak i ulje. Kada voda prokuha dodati palentu. Mješajući kuhati oko 5 minuta. Ako se smjesa čini premekanom slobodno dodati još palente dok se ne dobije gusta. Na kraju dodati susam i sjemenke bundeve, sve fino sjediniti, te izručiti u nauljenu posudu. Kada se ohladi palentu izrezati u oblik trokuta.

Glavicu luka isjeći Julienne style, odnosno na tanke lespirice. Na zagrijanom maslinovom ulju pržiti luk. Posoliti ga i dodati kašičicu šećera, naliti sa malo vode i pržiti ga oko 30min odnosno dok se luk ne karamelizuje. Po potrebi dodati vode. Pred kraj dodati isječene paprike i kašiku aceto balsamico i pržiti još par minuta.
Na svaki trokut palente dodati karamelizovani luk i paprike.