4/05/2014

Kremasti Grah na Pogačicama od Krompira i Timijana


Gordon Ramsey nikad ne griješi, tako je i ovo jedan od njegovih recepeta koji su tako jednostavni, prosti a opet veoma ukusni.

(za dve osobe)

50g slanine isječene na kockice
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 kašika smeđeg šećera
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike worcestershire sosa
100ml paradajz sosa
100g bijelog graha iz konzerve
1 chili papričica
So i biber

Pogačice:

2-3 veća mlada krompira
2 kašike putera
4-5 kašika brašna
veza timijana
so i biber


Na zagrijanu tavu staviti slaninu, kada porumeni dodati sintno isječenu chili papričicu, bijeli i crveni luk. Peći oko 5 minuta. Dodati jabukovo sirće, šećer i worcestershire sos, kuhati oko dve minute i dodati grah. Sve lagano promiješati i dodati paradajz sos, posoliti i pobiberiti te vatru smanjiti i ostaviti da se sve fino ukuha i postane kremasto.
Krompir oguliti isjeći na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kada je gotov ocjediti ga od vode i ispasirati. Dodati puter i pola veze timijana samo listiće bez stabljike, posoliti i pobiberiti. Sve fino sjediniti i dodati brašno. Ako se masa čini premekanom za oblikovanje slobodno dodati još brašna.
Pobrašniti radnu površinu, masu podjeliti u četiri jednaka dijela te svaku oblikovati u male pogačice.
Zagrijanom puteru dodati ostatak timijana i pogačice peći na svakoj strani po 3-4 minute.
Servirati ih na tanjir i na svaku dodati po kašiku dve kremastog graha. 

Prijatno!