4/29/2014

Krompir Punjen Slaninom, Mladim Lukom i Sirom

Kremasti i nevjerovatno ukusni punjeni krompiri.





(za dve osobe)

2 krompira
1 mladi luk
100g slanine isječene na kockice
2 grančice sviježeg origana (samo listovi)
oko 100g livanjskog trapist sira
oko 50g parmezana
1-2 kašike milerama
so i biber








Čitav krompir očistiti izbušiti viljuškom, namazati maslinovim uljem i posoliti. Peći u rerni na 200 stepeni oko sat vremena povremeno okretajući.
Dok se krompir peče slaninu sitno isjeći i ispržiti. Izvaditi i staviti na kuhinjski ubrus. Kada je krompir ohlađen presjeći ga na pola i lagano kašikom izvaditi sredinu, pa pomješati sa slaninom, naribanim sirom, origanom i mladim lukom, posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako je smjesa previše gusta dodati kašiku milerama. Smjesom napuniti polovine krompira i odozgo naribati parmezan sirom. Vratiti u rernu i peći oko 10 minuta, odnosno dok se sir istopi.
Na svaku polovinu krompira staviti po kašiku milerama i posuti sitno isjeckanim mladim lukom.