4/14/2014

Lisnati Štapići sa Sirom


Skoro sam od dragih prijatelja iz Livna dobila Livanjski Trapist. Predivne žute boje, jakog ukusa i bogatog mirisa bez dileme opravdava titulu jednog od boljih sireva sa naših prostora. Evo jedan jednostavan i veoma ukusan recept upravo sa ovim sirom, idealan kao meza ili grickalice uz omiljeni film. 




(oko 15 štapića)

250g listanog tjesta
1 jaje
grančica svježeg timijana (samo listići)
oko 50g svježeg naribanog parmezana
oko 100g mladog livanjskog sira
svjež biber





Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Pobrašniti radnu površinu, lisnato tjesto razviti u pravougaonik debljine 2-3 milimetra. Jaje razmutiti i premazati tjesto. Presjeći ga na pola i na jednu polovinu dodati obe vrste sira i timijan. Drugom polovinom poklopiti i lagano pritisnuti.
Tjesto sjeći na trake debljine 1 centimetar, te svaku uvrnuti par puta i krajeve pritisnuti. Redati u tepsiju, svaki štapić premazati jajetom i odozgo naribati parmezana i posuti svježe mljevenim biberom.
Peći oko 20 minuta, odnosno dok štapići porumene i dobiju finu boju.
Prijatno!