Skoro sam od dragih prijatelja iz
Livna dobila Livanjski Trapist. Predivne žute boje, jakog ukusa i bogatog
mirisa bez dileme opravdava titulu jednog od boljih sireva sa naših prostora. Evo
jedan jednostavan i veoma ukusan recept upravo sa ovim sirom, idealan kao meza
ili grickalice uz omiljeni film.
(oko 15
štapića)
250g
listanog tjesta
1 jaje
grančica
svježeg timijana (samo listići)
oko 50g svježeg
naribanog parmezana
oko 100g
mladog livanjskog sira
svjež biber
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Pobrašniti radnu površinu, lisnato
tjesto razviti u pravougaonik debljine 2-3 milimetra. Jaje razmutiti i
premazati tjesto. Presjeći ga na pola i na jednu polovinu dodati obe vrste sira
i timijan. Drugom polovinom poklopiti i lagano pritisnuti.
Tjesto sjeći na trake debljine 1
centimetar, te svaku uvrnuti par puta i krajeve pritisnuti. Redati u tepsiju,
svaki štapić premazati jajetom i odozgo naribati parmezana i posuti svježe
mljevenim biberom.
Peći oko 20 minuta, odnosno dok
štapići porumene i dobiju finu boju.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар