9/04/2014

Sutlijaš sa Puslicama i Borovnicama

Puding od Riže ili nama poznat kao Sutlijaš je jedan od meni najomiljenijih deserta. Ne samo što me za njega veže djetinjstvo i kuhinja moje majke već taj kremasti, pufnasti, ljepljivi okus koji je jednako dobar i ljeti i zimi po meni je neprevaziđen. Evo još jedan dokaz da su najjednostavnije stvari ponekad i najbolje.
Ovim receptom ćemo tradicionalni sutlijaš pretvoriti u „fancy“ desert kojem niko ne može da odoli. J

(za dve osobe)

100g riže okruglo zrno
600ml mlijeka
100ml vrhnja za kuhanje
1 kašika putera
6 kašika šećera
3 vanilin šećera
oko 6-8 puslica
200g borovnica

U veću šerpu staviti rižu, mlijeko, vrhnje za kuhanje, 3 kašike šećera, vanilin šećer i lagano dovesti do ključanja. Na laganoj vatri kuhati oko 30-40 minuta odnosno uz povremeno mješanje. Kada tečnost ispari i riža je kuhana skloniti sa vatre i dodati kašiku putera.

U međuvremenu po strani ostaviti par svježih borovnica a ostatak staviti u šerpu i dodati 3 kašike šećera i par kašika vode. Na laganoj vatri kuhati oko 10-15 minuta kako bi se dobio fini džem.

Na dno staklene čaše staviti par izlomljenih puslica pa preko par kašika sutlijaša, postupak ponoviti do vrha čaše tako da zadnji sloj budu puslice. Desert preliti džemom od borovnica i preko ukrasiti sa par svježih borovnica. 







Нема коментара:

Постави коментар