12/08/2014

Svinjski File u Lisnatom Tijestu

Praznicu su tu i evo jedno odlično praznično jelo. Izgledaće prekrasno kao glavno jelo na stolu a idealno će ići sa pireom od krompira i bundeve. Takođe prelijte ga sa malo sosa od brusnice i nećete stati dok sve nestane sa stola. :)

1 čitav svinjski file osjeći „rep“
250g lisnatog tijesta
1 manji praziluk
6-7 većih šampinjona
prstohvat sušenih vrganja
1dcl bijelog vina
so i biber
maslinovo ulje
1 kašika putera
1 kašika senfa
malo ribanog parmezana
1 jaje


Meso očistiti od žilica. Pomješati senf, maslinovo ulje, so i biber i nanijeti na meso. Rernu zagrijati na 200 stepeni i meso peći oko 30 minuta. Izvaditi meso iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Praziluk očistiti, oprati i sitno isjeći. Na maslinovom ulju pržiti par minuta i dodati sitno isječene šampinjone, za to vrijeme vrganje namočiti u toploj vodi. Nakon par minuta dodati i vrganje i nastaviti sa prženjem još 10-ak minuta. Dodati vino i kada ispari skinuti sa vatre dodati kašiku putera i posoliti i pobiberiti te ostaviti po strani.  
Lisnato tijesto razviti na dimenzije potrebne da bi se u njega mogao umotati file. Na tijesto nanijeti šampinjone, naribati parmezana i file staviti na sredinu. Razmutiti jaje, premazati ivice tijesta i umotati file.  Tepsiju obložiti papirom za pečenje, staviti file u tepsiju s tim da dio gdje se tijesto spaja ide prema dole. Na tijestu oštrim nožem napraviti šaru, premazati jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

File izvaditi i prije posluživanja ostaviti 10-ak minuta da se ohladi. 

Нема коментара:

Постави коментар