7/27/2014

Lazanje sa Lisičarkama i Pršutom

Ako ste ljubitelj gljiva kao i ja ove lazanje će vas oboriti sa nogu. Prekrasan miris tek ubranih gljiva, svježe pripremljena pasta i miris timijana spojeni u jedno čine da se osjećam sretno. J

(za dvije osobe)

300g lisičarki
1 glavica crvenog luka
1 čen bijelog luka
1 grančica svježeg timijana
1 dcl bijelog vina
5-6 tanko narezanih lespirica pršuta
500ml bešamel sosa
2 kašike putera
maslinovo ulje
so i biber
pekorino sira
sviježe pripremljena lazanje pasta (KLIKNI OVDJE)

Na maslinovom ulju prepržiti na kockice isječen crveni luk, nakon par minuta dodati sitno isječen bijeli luk i pržiti još 5 minuta. Lisičarke očistiti i isjeći na krupnije komade te dodati luku, posositi, pobiberiti i dodati timijan. Nakon 10ak minuta zaliti sa vinom i kada vino ispari dodati na krupnije isječen pršuto. Pržiti još par minuta i skinuti sa vatre. Dodati puter i malo naribanog pekorino sira.  

Dno kalupa namazati bešamel sosom pa u ostatak bešamela dodati pripremljene gljive. Redati list lazanje pa dodati dve kašike sosa pa sve tako do vrha kalupa. Na zadnji list lazanja nanijeti sos i preko naribati malo pekorino sira. Staviti u rernu i peći oko 30 minuta na 180 stepeni.